Görüntü Arşivleme ve İletişim Sistemi adı verilen bir tür klinik BT sisteminin önemli bir bileşenidir. PACS’nin donanım ve yazılım bileşenleri, PACS görüntüleme modalitelerinden (ultrason, CT, MRI ve radyografi gibi) dijital görüntüler alır, bunları DICOM (Digital Imaging and Communications in Medicine) dosya formatında saklar ve çalıştıkları iş istasyonlarına aktarır.
Bir PACS sunucusu, DICOM dosyalarının veritabanı ile birlikte depolamasını sağlar. DICOM aynı zamanda PACS sistemleri için evrensel aktarım protokolünü ifade eder ve DICOM dosyalarının arşivlenmesini, alınmasını ve dağıtılmasını sağlar.
PACS görüntülemenin yalnızca Radyoloji Bilgi Sistemleri (RIS) ile değil, Hastane Bilgi Sistemleri (HIS), Elektronik Tıbbi Kayıtlar (EMR) ve Uygulama Yönetim Yazılımı (PMS) ile de entegre edilebildiği göz önüne alındığında, tıbbi görüntülemede PACS’ın rolü giderek artıyor ve bunu radyoloji birimlerinin ötesinde uygulanmaya başlıyor.
PACS sistemlerinin en önemli bileşenlerinden bazıları şunlardır:
PACS sistemleri başlangıçta yerel PACS sunucularından oluşurken, son zamanlarda bulut tabanlı PACS sunucularına sahip PACS sistemlerinde artış olmuştur. Bunun en iyi örneği SarusPACS’dır. Bu, PACS sistemini arşivleme kapasitesi, maliyet etkinliği, veri güvenliği ve veri erişilebilirliği açısından daha da optimize eder ve hastanelerde ve tıbbi görüntüleme kullanan diğer kurum ve uygulamalarda şirket içi PACS sunucularına olan ihtiyacı ortadan kaldırır.
Sarus PACS, bulut tabanlı bir PACS sunucusu olarak hareket ederek, yerel sunuculara dayanan normal PACS sistemlerinin işlevlerini korurken DICOM dosyalarının bulutta depolanmasını sağlar. Herhangi bir PACS radyoloji görüntüleme yönteminden (örneğin, ultrason, MRI, CT veya radyografi) elde edilen görüntüler, bulut ortamında PDF, JPG, BMP ve AVI’deki ilgili belgelerle birlikte DICOM formatında saklanır.
PACS sunucuları hastanelerde, araştırma kurumlarında, kliniklerde ve giderek daha küçük uygulamalarda radyologlar ve tıp doktorları tarafından kullanılmaktadır. Hastaları programlamanın, muayeneleri izlemenin ve yorumlamanın ve faturalandırmanın hızlı ve uygun bir yolu olarak sıklıkla başka bir klinik BT sistemi türü olan RIS (Radyoloji Bilgi Sistemi) ile birlikte kullanılırlar.
PACS’nin kullanımı esas olarak radyolojide olmasına rağmen, uygulaması kardiyoloji, onkoloji, nükleer tıp, radyoterapi, nöroloji, ortopedi, oftalmoloji, diş hekimliği, dermatoloji, patoloji, veterinerlik ve klinik araştırma gibi diğer tıbbi alanlara giderek genişlemektedir. .
Sarus PACS, radyologlar, kardiyologlar, nükleer görüntüleme uzmanları, biyomedikal araştırmacıların yanı sıra profesörler, öğrenciler ve benzer şekilde farklı uzmanlıklara sahip tıp uzmanları tarafından güvenli depolama, erişim ve tıbbi görüntüleme verilerinin değiş tokuşu için kullanılır.
PACS, tıbbi görüntüleme arşivlerinin yönetimini basitleştirme ve hızlandırma, iş akışını iyileştirme ve üretkenliği artırma yeteneği nedeniyle radyoloji departmanlarının ve uygulamalarının ayrılmaz bir bileşeni haline geldi. Daha önce standart olan kağıt ve film tabanlı arşivlemenin modern, dijital eşdeğeridir ve karanlık oda işleme, film depolama ve film kopyalama gibi işlemleri yürütme ihtiyacını ortadan kaldırır. PACS sistemlerinin zaman verimliliği ve rahatlığı, onları hala katı fiziksel arşivleme ve görüntü işleme sistemlerine dayanan herhangi bir tıbbi uygulama için mantıklı ve arzu edilen bir yükseltme yapar. PACS’nin radyolojide kullanımı, diğer birçok uzmanlıkta olduğu gibi, alanın tamamen dijitalleşmesi kaçınılmaz hale geldikçe büyümeye devam edecektir.
PACS sunucularının bazı avantajları şunlardır:
Sistemi buluta aktararak maliyetler düşürülür ve ayrıca şirket içi donanım ve bakımı artık gerekli değildir. İnternet bağlantısı olan ve hesap açmak isteyen herkese uzaktan erişim sağlanmakta, doktorlar ile meslektaşları ve hastalar arasındaki iletişim daha da kolaylaştırılmaktadır.
Elektronik kopya ile çalışmanın ve görüntüleri bilgisayar ekranlarında izlemenin faydaları, kağıt ve film tabanlı prosedürlere güvenmenin ve ışıklı kutularda görüntüleri okumanın aksine, oldukça açık görünüyor. Filmsiz bölümlerin benimsenmesi daha fazla ivme kazandıkça, tıbbi görüntülemenin dijitalleştirilmesinin her yerde yaygınlaşması ve Sarus PACS gibi bulut tabanlı sistemlere geçişin daha hızlı olacağı düşünülmektedir.
ankara pacs firması
istanbul pacs firması
pacs firması